مقدمه و هدف: بارداری و زایمان از جمله دوره هایی است که زنان در طول زندگی خود با آن مواجه می شوند و به دلیل مسائل و مشکلات ویژه این دوران ، مادر و خانواده وی باید از حقوق زنان باردار آگاهی داشته باشند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی از منشور حقوق زنان باردار در مادران بستری در بخش بعد از زایمان بیمارستانهای شهرستان سنندج در سال ۹۲ طراحی گردید.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده که درآن ۸۴۰ زن زایمان کرده بخش بعد از زایمان بیمارستان دولتی حضور داشتند روش نمونه گیری به صورت در دسترس و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی و منشور حقوق زنان باردار بود روایی ابزار با روایی اعتبار و پایایی آن با آزمون مجدد تعیین گردید .داده ها با استفاده از نرم افزار۲۰ SPSS و روش های آماری کای اسکوار و تی تست انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان دهنده ی مطلوب بودن سطح آگاهی مادران در خصوص حقوق جسمی و حقوق روانی-اجتماعی می باشد.سطح آگاهی مادران فقط با شغل ۰۱۹/۰ P<و تحصیلات همسر ۰۰۳/۰ P< معنی دار بود.اما سطح آگاهی مادران در خصوص حفظ حریم خصوصی،بازدید از محل زایمان در دوران بارداری،اخذ رضایت نامه و داشتن مدارک بیمارستان بعد از ترخیص مطلوب نبود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق که بیانگر نقش موثر مردان درسطح آگاهی زنان است ، برگزاری کلاس های آموزشی و آموزش جهت مردان برای ارتقاء سطح سلامت خانواده موثر است.