زمینه و هدف: کیفیت حمایتی که مادر در طی لیبر و زایمان توسط مامای همرادریافت میکند برای تداوم سلامت تمام افراد خانواده مهم است به همین دلیل این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین حضور مامای همراه و پیامدهای مادر و نوزاد انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی است که در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۲ اجرا شد. جامعه پژوهش شامل مادران مراجعه کننده به بلوک زایمان بیمارستان های شهرستان ساوه بود. بر اساس معیارهای ورود و خروج اطلاعات مرتبط با پیامدهای زایمانی مادر و نوزاد جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: مشخصات دموگرافیک بین دو گروه اختلاف معنی دار نداشت. از نظر نوع زایمان بین دو گروه اختلاف معنیدار مشاهده و در گروه مورد میزان زایمان طبیعی بیشتر مشاهده شد (۰۰۱/۰ = p). طول مدت فاز فعال مرحله اول و مرحله دوم زایمان در گروه شاهد کمتر مشاهده شد (۰۰۱/۰= p). از نظر میزان خونریزی پس از زایمان بین دو گروه اختلاف معنیدار مشاهده و در گروه شاهد کمتر مشاهده شد (۰۰۱/۰=p). بین دو گروه از نظر شروع شیردهی در ساعت اول پس از تولد تفاوت معنی دار مشاهده نشد (۰۸/۰=p)
نتیجه گیری: حضور مامای همراه در کنار مادر برخی پیامدهای زایمانی را بهبود می بخشد. توصیه میشود در این زمینه مطالعات در حیطه سیستم بهداشتی صورت گرفته و در صورت نیاز مداخلات اصلاحی انجام شود.