Dehvan F, Baghi V, Lotfi A, Ghanei Gheshlagh R. Medication adherence inhibitors and facilitators in type 2 diabetic patients: An Integrative review. SJNMP 2017; 3 (1) :1-17
URL:
http://sjnmp.muk.ac.ir/article-1-117-fa.html
دهون فاضل، باغی وجیهه، لطفی ئه سرین، قانعی قشلاق رضا. بازدارندهها و تسهیلکنندههای پایبندی به رژیمهای درمانی در بیماران دیابتی نوع دو: یک مرور یکپارچه
. فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی. 1396; 3 (1) :1-17
URL: http://sjnmp.muk.ac.ir/article-1-117-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
2- دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، rezaghanei30@yahoo.com
چکیده: (4154 مشاهده)
زمینه و هدف: دیابت قابلدرمان نیست اما با رعایت رژیمهای درمانی قابلکنترل است. عدم پایبندی به رژیمهای درمانی منجر به ظهور سریع عوارض دیررس دیابت و کنترل نامطلوب متابولیکی و پیامدهای بالینی ضعیف میشود. هدف مطالعه حاضر تحلیل وضعیت پایبندی به درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری یکپارچه، تمامی مقالات فارسی و انگلیسی دارای متن کامل (از سال 2000 به بعد) در زمینه پایبندی به رژیمهای درمانی در بیماران دیابتی نوع دو مورد بررسی قرار گرفتند. این مطالعات از طریق پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی SID، Magiran و Science Direct، PubMed، Google Scholar، Scopus با کلیدواژههای «تبعیت از درمان»، «پایبندی به درمان»، "compliance"، "concordance" و "adherence" به دست آمدند و در نهایت 53 مقاله وارد مطالعه شدند.
یافتهها: مرور 53 مقاله مرتبط نشان داد که افسردگی، مشکلات مالی، تجربه عوارض دارویی و بیماری، مشکلات حافظه، مصرف هم زمان چندین دارو و پیچیده بودن رژیم درمانی از مهم ترین بازدارنده های پایبندی به رژیم درمانی بیماران دیابتی بودند. اعتقاد به ضروری بودن داروها و حمایت از بیمار نیز جزء بیشترین تسهیل کننده های پایبندی به درمان بودند.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت پایبندی به رژیمهای درمانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و شیوع بالای عدم پایبندی به درمان، لازم است به بیماران در این زمینه آموزش داده شود و اقداماتی جهت رفع بازدارندههای پایبندی به درمان اتخاذ گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/3/8 | ویرایش نهایی: 1398/4/9 | پذیرش: 1397/3/13 | انتشار: 1398/8/2 | انتشار الکترونیک: 1398/8/2