دوره 9، شماره 2 - ( 9-1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 186-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

alipour Z, nasrabadi T, Fattah Moghaddam L. Investigating predictors of post-traumatic stress disorder in patients with covid-19 discharged from the hospital. SJNMP 2023; 9 (2) :171-186
علیپور زهرا، نصرابادی طاهره، فتاح مقدم لادن. بررسی عوامل پیش‌بینی کننده اختلال استرس پس از سانحه در بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان. فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی. 1402; 9 (2) :171-186

1- دانشکده پرستاری و مامایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، taherehnasrabadi2009@gmail.com
3- گروه روان پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
زمینه و هدف: عوارض روان‌شناختی بعد از ابتلا به کووید-19 می‌تواند بسیار مخرب بوده و تهدیدکننده‌ی زندگی این بیماران حتی بعد از بهبودی باشد. یکی از این عوارض اختلال استرس پس از سانحه می‌باشد. مطالعه‌ی حاضر باهدف تعیین ارتباط علائم اختلال استرس پس از سانحه با عوامل پیش‌بینی کننده آن در بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان انجام شد.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی از نوع مقطعی بود که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان امام خمینی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، در نیمه‌ی دوم سال 1400 انجام شد. 270 بیمار از طریق روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های مشخصات جمعیت شناختی بیماران و سنجش اختلال استرس پس از سانحه PCL استفاده شد.
یافته‌ها: 59/3 درصد بیماران مورد پژوهش، خانم و 57/8 درصد از آن‌ها متاهل بودند. 46/3 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند. 35/9 درصد از آن‌ها خانه‌دار بوده و 94/8 درصد بیماران مورد پژوهش بیمه داشتند. تب (69/3 درصد)، پایین افتادن سطح اکسیژن خون (69/3 درصد)، سرفه (68/5 درصد) و تنگی نفس (64/4 درصد)شایع‌ترین علائم ابتلا به بیماری کووید-19بودند. میانگین اختلال استرس پس از سانحه 5/98 ± 40/25 (در حد متوسط) بوده و سن بالا، تب، سرفه، ابتلا به دیابت، فوت نزدیکان و تراکئوستومی مهم‌ترین عوامل مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 بودند.
نتیجه‌گیری:  میزان اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 در حد متوسط بود که نیازمند این است پرستاران حتی بعد از ترخیص از بیمارستان و بهبودی، پیگیر این بیماران باشند. همچنین در امر مراقبت و انجام مداخلات مناسب برای این بیماران حتماً به عوامل مرتبط با شدت این عارضه توجه نمایند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/8/22 | ویرایش نهایی: 1402/10/3 | پذیرش: 1402/9/10 | انتشار: 1402/9/10 | انتشار الکترونیک: 1402/9/10